Avui dilluns 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. Des de Benito Menni ens adherim a la campanya de l'ONU impulsada enguany, centrada en solucions a la contaminació per plàstics.
Sota el nom #SinContaminaciónPorPlásticos es fa una crida a l'acció col·lectiva mundial a implementar solucions per posar fi a la contaminació abismal a la qual s'està arribant a causa de l'excés de plàstic consumit i, en el pitjor dels casos, no reciclat.
Segons dades de l'ONU, cada any al món es produeixen més de 400 milions de tones de plàstic, de les quals, més de la meitat es fabriquen per a una vida útil de només 1 ús. A això s'afegeix que menys del 10% es recicla, amb el que s'estima que entre 19 i 23 milions de tones de plàstic acaben cada any a llacs, rius i mars. Així mateix, els microplàstics envaeixen aliments, aigua i fins i tot l'aire. Els productes plàstics d'un sol ús que resulten rebutjats o cremats no només perjudiquen la salut humana i la biodiversitat, sinó que igualment contaminen tota mena d'ecosistemes, des dels cims de muntanya fins al fons marí.
Millorem el reciclatge fent partícips usuaris amb un concurs de dissenys
Des del grup de sostenibilitat de Benito Menni juntament amb la comissió lúdica es va emprendre una iniciativa per seguir millorant pel que fa al reciclatge dins el centre i promoure la conscienciació entre usuaris en referència al respecte als espais on passegen i passen estones d'oci. Per implicar les persones usuàries i fer-les partícips de millores necessàries per reciclar i tenir entorns més nets, es va decidir convocar un concurs de disseny d'adhesius que permetin identificar i diferenciar papereres entre les que podrien servir de “contenidor groc” (per ampolles de plàstic, llaunes, brics, taps, iogurts de plàstic, bosses de plàstic, capses de plàstic, xarxes de fruita, embolcalls de film i plata...) i unes altres com a “contenidor gris” o de rebuig per a tirar-hi la resta de brossa. Fins ara les papereres instal·lades als espais exteriors són totes de rebuig sense possibilitat de separar materials per al reciclatge. Amb aquesta iniciativa es pretén contribuir en el reciclatge selectiu que es fa al centre.
Amb els tallers creatius que es van organitzar des de la comissió lúdica es van aconseguir 41 propostes de dibuixos. El jurat, format per persones del grup de sostenibilitat, van seleccionar els 3 dissenys que teniu a la infografia, 2 són per a instal·lar a les papereres (plàstic i rebuig), i 1 és el seleccionat com a imatge de la campanya. El disseny guanyador per a l'adhesiu que s'instal·larà als contenidors per a plàstics i envasos és de Jordi Martínez, pels de rebuig és de M. Carmen López i la imatge de campanya és d'Irantzu Azpeitia.
De les 18 papereres que hi ha als jardins de Sant Boi, a 9 s'instal·larà l'adhesiu guanyador de “contenidor groc” i a les 9 restants s'instal·larà l'adhesiu guanyador pel contenidor de rebuig.
Esperem que en unes setmanes puguem tenir els adhesius instal·lats.
En el mateix concurs també es va triar el disseny que serviria com a imatge de campanya del Dia Mundial del Medi Ambient i que és aquesta que teniu a l'inici del correu.
Reduïm l'ús del plàstic
A més, des de Benito Menni ens adherim a aquesta lluita contra la contaminació per plàstics amb la iniciativa treballada des del Grup Sostenible “Hospital Plàstic Zero”. Aquesta iniciativa contempla diverses accions, algunes de les quals ja s'estan portant a terme i d'altres comencen en breu.
Dimecres 7 de juny s'eliminen les carmanyoles de plàstic d'un sol ús al menjador laboral i se substituiran per recipients de material compostable. Aquest canvi suposarà un recàrrec de 0,30 € per recipient que s'agafi. Us recordem i s'anima a tothom a portar carmanyoles de casa per no generar tants residus.
Cafè amb tassa pròpia. Recordar-vos també que, des de l'any passat, a les màquines expenedores de cafè també es pot consumir la beguda amb una tassa pròpia, evitant el got d'un sol ús que per defecte serveix la màquina. Al posar la tassa a la màquina, es recomana alçar-la una mica, no deixar-la a la safata, perquè el got no surti i el cafè se serveixi directament a la tassa que cadascú porti.
Reducció de gots i bosses de plàstic a les unitats. S'està iniciant l'estudi d'una proposta per mirar de reduir el consum dels gots d'un sol ús i bosses de plàstic al nostre centre, un consum que creix cada any i que cal combatre amb solucions òptimes i sostenibles.
Capsa per a recollida de retoladors, marcadors i subratlladors que ja no us serveixin siguin de la marca que siguin per a reciclar-los i donar-los una segona vida estalviant recursos i materials naturals. Aquesta capsa per ara estarà situada a la recepció de Sant Boi, pel que us demanem la vostra col·laboració si podeu anar recollint a les vostres unitats objectes d'aquest tipus per a portar-los i abocar-los després en aquesta capsa. Amb els retoladors i marcadors recollits, una marca comercial (Edding) s'encarregarà de venir per endur-se'ls i reciclar-los donant-los un nou ús.
Si teniu propostes sostenibles i de millora en aquest sentit no dubteu a posar-vos en contacte amb al grup sostenibilitat a través de l'email sostenible.hbmenni@hospitalarias.es