La iniciativa forma part d'un compromís de tot el sector i Sant Boi és un dels cinc territoris pilot en què s'inicia el projecte.
Amb el projecte, es treballa per garantir l'autonomia i el projecte de vida independent de persones amb patologies psiquiàtriques greus i complexes.
La Unitat Funcional aplica un abordatge transversal, on intervenen intensament i en xarxa tots els agents implicats.
La nova Unitat Funcional de Recuperació i Projecte Vital ja és una realitat. Es tracta d'un projecte pilot del Pla Director de Salut Mental i Addiccions 2021-2024, el qual busca promoure el model basat en la recuperació, així com evitar la institucionalització i reconvertir l'hospitalització psiquiàtrica de llarga estada de forma progressiva. Alhora, treballa per garantir l'autonomia i el projecte de vida independent, i pel desenvolupament d'estratègies de promoció de la salut mental i emocional. En total, s'han creat cinc Unitats Funcionals en cinc territoris pilots: Reus, Sant Boi, Cornellà, Martorell i Santa Coloma de Gramenet.
El servei s'ha posat en marxa al nostre centre aquest mes de juliol i ofereix els suports necessaris a les persones amb patologies psiquiàtriques greus i complexes, per tal que puguin viure a la comunitat sense necessitat d'ingressar a les unitats de llarga estada hospitalària.
La Unitat Funcional aplica un abordatge integrat i transversal, coordinat en un pla de recuperació individual consensuat. Es tracta d'un model en què intervenen intensament tots els agents implicats: dispositius sanitaris, serveis socials, ajuntament, associacions de familiars, associacions en primera persona, fundacions tutelars...En base a les necessitats de la persona relacionades amb els seu projecte de vida, els serveis assistencials del territori, tant hospitalaris com comunitaris, s'han d'adaptar de manera flexible a les intervencions assistencials que requereix la persona a cada moment i de manera coordinada amb la resta de dispositius i serveis de l'entorn.
La nova unitat articularà un model organitzatiu i una metodologia de treball que implica el reforç del Pla de Serveis Individualitzats, orientat a un model assertiu comunitari; un programa específic de recuperació funcional d'alta intensitat dels Serveis de Rehabilitació Comunitària (SRC); i la creació de l'Espai Àgora, on es busca crear vincle amb l'usuari, així com motivar pel canvi, ajudar en les necessitats bàsiques i implicar a la família, entre d'altres mesures.
En un inici, la unitat atendrà de 15 a 20 persones, adreçant-se especialment a persones que presenten una condició de complexitat associada al seu trastorn mental, ja sigui per una presència de comorbiditats associades, alteració de la funció cognitiva, problemes de la funcionalitat o presència de determinants socials de la salut.
L'equip d'atenció està format per un infermer, un educador social, dos integradors socials, dos auxiliars d'infermeria, psiquiatra i psicòleg i està coordinat per Javier Lorenzo Pedreira, infermer especialista en gestió en xarxa.
Les instal·lacions de la nova unitat són les de l'antic RSC de Benito Menni CASM, i disposa d'un horari d'assistència ampli de 9 h a 20 h.