Divendres 24 de març van tenir lloc les Jornades de Salut Mental de l'Hospitalet -després d'un impàs de dos anys a causa de la pandèmia-, per reprendre el punt de trobada i la força del debat com a eina de reflexió entorn la salut mental.
La inauguració de la Jornada va anar a càrrec de Lourdes Tamarit, directora de sector a l'Hospitalet, Prat i Baix Llobregat de l'Àmbit Metropolità Sud de la Regió Sanitària de Barcelona; Sr. Jesús Husillos, tinent de l'alcaldia de l'àrea d'Equitat, Drets Socials i Recursos Humans de l'Ajuntament de l'Hospitalet; i Blanca Navarro, coordinadora de l'Àrea d'Hospitalet de Benito Menni CASM. Tots tres van celebrar la iniciativa i van agrair la presència de professionals de tots els àmbits.
A la ponència inaugural, Daniel Peña, jurista de la Fundació Nou Camí, va tractar les “Mesures de Suport: la nova realitat de les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica”, compartint coneixements sobre la nova normativa i la competència territorial, entre d'altres. En acabar, es va donar pas a un debat amb els assistents, moderat per Aurora Amador, cap de Treball Social de Benito Menni CASM.
Després d'un breu descans, es va iniciar la taula rodona, on vam comptar amb la presència del Dr. José Manuel Crespo, cap clínic de l'Hospital de Bellvitge; Mònica Carrilero, referent de Salut Mental de l'Àmbit Metropolità Nord de la Regió Sanitària de Barcelona; Ivan Cano, de Salut Mental Catalunya; Elvira Rodríguez, tècnica en integració social i membre del Grup d'Investigació en Salut Mental en Primera Persona; i la Dra. Belen Gías, coordinadora de l'Àrea de Granollers de Benito Menni CASM. Amb la taula, moderada per Catalina Ayala, coordinadora de la Unitat de Salut Mental de Collblanc de l'Institut Català de la Salut, es va reflexionar sobre la necessitat de reconèixer la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat i garantir que disposin de les mesures de suport necessàries perquè la puguin exercir en igualtat de condicions respecte al conjunt dels ciutadans, posant èmfasi en l'empoderament, l'objectiu de vida, la identitat, l'esperança i l'optimisme. Es va parlar del paper de la família en aquest nou paradigma, de la figura de recolzament amb funcions de representació, de la ciutadania en relació a l'atenció sanitària, de models col·laboratius... i molts d'altres aspectes que van nodrir un debat interessant i polièdric. En finalitzar, es va tornar a obrir un torn de precs i preguntes on els assistents van poder exposar les seves idees i opinions.
Finalment, Blanca Navarro, coordinadora de l'Àrea de l'Hospitalet de Benito Menni CASM, va dur a terme una cloenda on va constatar la motivació i el compromís de tots els actors en l'atenció als usuaris i usuàries, i va agrair a tots i totes les assistents la seva presència, interès i participació.